{ "title": "Biyoloji Dolaşım Sistemi", "image": "https://www.dolasim.gen.tr/images/biyoloji-dolasim-sistemi.jpg", "date": "21.01.2024 21:07:13", "author": "Havva Baltacı", "article": [ { "article": "
Biyoloji Dolaşım Sistemi, doku ve organları oluşturan hücrelerin faaliyetini yerine getirebilmesi, faaliyetin korunması, ısı dengelerinin korunması ve hormonların gerekli görülen yerlere ulaştırılmasını biyoloji dolaşım sistemi birçok etkinliğe sahip bir canlı mekanizmadır.

Biyolojik dolaşım sistemi organizmanın en önemli yapısıdır ve hayvanlar aleminde birçok çeşitlilik gösterir. Biyolojik dolaşım sisteminin en basit şekliyle görebileceğimiz canlılar, tek hücreli canlılardır. Fakat ilginçtir ki, gerçek bir dolaşım sistemi bulunmamaktadır bu canlılarda.

Çok hücrelilerde görülen biyolojik dolaşım sistemi ise hücre içindeki maddelerin hareketini sağlayan kendine has kanalcık yoluyla gerçekleşmektedir. Basit çok hücreli diye tarif edebileceğimiz sölenterelerin biyolojik dolaşım sistemi difüzyon ve sitoplazma hareketleri ile sağlanmaktadır. İlkel vücut boşlukları olan yuvarlak kurt gibi canlıların biyolojik dolaşım sistemi vücut boşluklarındaki kas hareketleriyle biyolojik dolaşım sistemini sağlayabilmektedir. Açık gerçekleşen biyolojik dolaşım sistemi olan canlılarda vardır. Birçok eklem bacaklı canlıların vücut boşluğu sölom olan basit bir biyolojik dolaşım sistemine sahiptir. Gelişmiş yapılı hayvanlarda ise özel bir biyolojik dolaşım sistemi vardır. Gelişmiş hayvan gruplarındaki biyolojik dolaşım sistemi sölom denilen ve içinde organların geliştiği vücut boşlukları vardır.

Biyoloji dolaşım sistemi gerçek dolaşım sistemine sahip olma özelliğine göre ikiye ayrılır

" } ] }