{ "title": "Dolaşım Fizyolojisi", "image": "https://www.dolasim.gen.tr/images/dolasim-fizyolojisi.jpg", "date": "19.01.2024 11:16:13", "author": "Havva Baltacı", "article": [ { "article": "
Dolaşım fizyolojisi, aslında kalp-damar sistemi veya damar sistemi olarak da adlandırılır. Canlılar hayati fonksiyonlarını sürdürebilmek için besin ve oksijen yoluyla enerji alırlar. Dolaşım fizyolojisi gereği alınan enerji sonucu karbondioksit gazı ve atık maddelerin boşaltım fonksiyonu (Akciğer ve böbrekler) gereklidir. Bir nevi dolaşım fizyolojisi vücutta girdi ve çıktılardan oluşur.
Dolaşım fizyolojisi kalp, damarlar ve kandan oluşur. Kalp ve damarlara dolaşım fizyolojisi organları denir.

Kalp (Yürek): Dolaşım fizyolojisinin parçası olan iki akciğer arasında ve diyaframın üstünde göğüs boşluğunda bulunur. Kalp, vücutta pompa görevini görür. Kanı vücuda pompalar ve tekrar toplar. Yetişkin kadınların kalp ağırlığı 230-280 gr, yetişkin erkeklerin kalp ağırlığı 280-340 gr arasındadır. Kalb, kasılıp gevşeyerek kanın damarlar içinde bütün vücutta dolaşmasını sağlayarak dolaşım fizyolojisi görevini yerine getirir.

Kan Damarları: Kan boru şeklinde kalp damarları ile vücutta dolaşım fizyolojisi görevlerinden kendine olanı yerine getirir. Kanın vücuttan taşınmasını sağlayarak ve vücudu bir ağ gibi sararak temiz kanın vücuttaki bütün hücrelere iletilmesini sağlar. Hücrelerde kirlenen kanın tekrar toplanmasını sağlayarak zararlı maddelerin toplanmasına neden olur.

Kan damarları; atardamarlar, toplardamarlar ve kılcal damarlar olmak üzere üç çeşittir.

Kan: Sindirim sisteminde parçalanmış gıdaları akciğerler aracılığıyla havadan alınan oksijeni hücrelere taşımakla görevli dolaşım fizyolojisidir. Hücrelerde oluşan karbondioksit gazını akciğerlere, zararlı atık maddeleri böbreklere getiren ve damarların içinde dolaşan kırmızı renkli sıvıya kan denir. Kan; kan hücreleri ve kan plazmasından oluşur. Kan hücreleri, kan plazması içinde yüzerek bütün vücudu dolaşarak dolaşım fizyolojisi görevini yerine getirirler. Dolaşım fizyolojisi görevini yerine getirmek için, vücut ısısını ayarlayıp düzenlerler; hormonları ilgili organlara taşırlar.

Dolaşım fizyolojisi sağlığı ve korunması, vücuttaki organların sağlıklı bir şekilde çalışmasına bağlıdır. Kalp ve damarlarda meydana gelen anormal durumlar, her zaman doku ve organları etki eder. Dolaşım fizyolojisi sağlığının korunması aşağıdaki kurallara bağlıdır:
Dolaşım fizyolojisinde Görülen Hastalıklar: Tetanos sıtma, kuduz, tifüs, AIDS, hepatit B ve hepatit C (Sarılık) gibi kan yoluyla bulaşan hastalıklar; lenfoma, varis, hemoroit, damar sertliği, kalp yetmezliği, kalp krizi, anemi (Kansızlık), kalp romatizması, lösemi (Kan kanseri), tansiyon yükselmesi, hemofili, kan uyuşmazlığı, gibi hastalıklar görülür.

" } ] }