{ "title": "Dolaşım Hastalıkları", "image": "https://www.dolasim.gen.tr/images/dolasim-hastaliklari.jpg", "date": "20.01.2024 01:00:20", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Dolaşım hastalıkları, günümüzde hemen hemen her yaşta görülebilecek bir hastalıktır. Fakat bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilecek durumlar genellikle yetişkin insanlar tarafından yapıldığı için bu gibi hastalıklar en çok yaşı ilerlemiş olan insanlarda meydana gelmektedir. Dolaşım sistemi, insanlarda vücudun dengesini sağlaması için çok önemlidir. Öyle ki bu sistem sayesinde vücut içerisinde hücreler bazı maddeleri taşıması gerekmektedir. Dolaşım sisteminin çok farklı işlevleri bulunmaktadır. Kalp vücuda oksijenleşmiş kanı oksijeni, gazları ve kılcal damarlarda değiştirilmiş besinleri pompalar. Bu durumda kalbin pompalanmış olduğu bu maddeler, dolaşım sistemi sayesinde vücutta bulunan diğer organlara ulaşır. Bu nedenle olası bir dolaşım sistemi bozukluğunda insan yaşamı büyük bir zarara uğrar. Günümüzde insanların karşılaştığı birçok dolaşım hastalıkları bulunmaktadır. Bu hastalıkların ise birçok da neden bulunmaktadır. Son derece yaygın olarak görülen dolaşım hastalıkları, müdahale edilmediğinde ciddi rahatsızlıklar vererek insanlarda tedaviyi mecburi kılmaktadır. Dolaşık sistemi hastalıklarının ortaya çıkardığı tüm belirtiler, direk olarak dolaşım probleminin nerede olduğuna bağlı olarak gelişmektedir. Örneğin kalbe giden damarlardan biri de dolaşım bozukluğunun olması durumunda insanlarda kalp krizi, kalp ritmi düzensizliği, kalbin yavaş atması gibi belirtiler ortaya çıkar. Ayrıca bu durum kişide hayati tehlikelere de neden olur. Eğer sizlerde de dolaşım bozukluğu rahatsızlığı varsa kesinlikle zaman kaybetmeden Uzman bir doktora başvurarak tedavi olmalısınız.

Yaygın olarak karşılaşılan dolaşım hastalıkları

Damar sertliği: Çok farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bu rahatsızlık, vücudun herhangi bir yerinde damarın sertleşmesine ve bu nedenle de damarın çapının daralmasına neden olur. Bu durumda damar içerisinden geçen kan oldukça azalır ve dolaşım hastalığı ortaya çıkmış olur. Bu duruma neden olan etkenler ise: Diyabet, yüksek tansiyon, sigara, kolesterol gibi hastalıklardır. Nedenleri bu şekilde olan dolaşım hastalıkları genellikle yetişkinlerde görülür.

Hipertansiyon: Çok sık karşılaşılan bu hastalıkta aslında insanlarda meydana gelen bir dolaşım sistemi hastalığıdır. Bu hastalık vücut içerisinde bulunan kanın basıncının çok yüksek olmasına bağlı olarak gelişmektedir. Bu durum özellikle çok fazla sigara içen insanlarda ve böbrek hastalarında karşılaşılır.

Kalp spazmı: Genellikle insanlarda kalp kaslarına oksijen gitmemesi nedeniyle oluşmaktadır. Kalp kaslarına oksijen gitmemesinin en büyük nedeni ise damarlardan kaynaklanan bir dolaşım sistemi hastalığının varlığıdır. Genellikle göğüs ağrısı ve göğüste sıkışma gibi belirtilerle karşımıza çıkar.

Ritim bozukluğu: Kalbin ritimsiz bir şekilde farklı farklı atması gibi durumlar genellikle dolaşım hastalıkları nedeniyle oluşmaktadır. Bu duruma neden olan en büyük etkenler ise diyabet, aşırı stres, ilaç kullanımı ve buna benzer durumlardır.

Damar tıkanıklığı: Yine en büyük nedeni sigara olan bu durum insan vücudunda önemli damarların tıkanması ve bu damarlardan kan geçişinin mümkün olmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Meydana gelen damar tıkanıklığı bu tıkanıklığa yakın olan uzuvlarda morarma, şişme ve ağrı olarak etkilerini ortaya çıkaracaktır.

Diğer dolaşım hastalıkları
Dolaşık sistemi hastalıkları, insan yaşamı için çok büyük bir tehdittir. Bu nedenle meydana gelen en küçük dolaşım sistemi hastalığı bile zamanında tedaviler yapılarak engellenmelidir. Eğer sizlerde ya da herhangi bir yakınınızda bu gibi bir hastalık varsa kesinlikle zaman kaybetmeden Uzman bir doktora gitmelisiniz. Meydana gelen dolaşım hastalıkları, insanlarda çok büyük belirtilere neden olmaktadır. Bu nedenle dolaşım sistemi hastalıklarının fark edilmemesi mümkün değil diyecek kadar yüksektir.
" } ] }