{ "title": "Dolaşım Sistemi Anatomisi", "image": "https://www.dolasim.gen.tr/images/dolasim-sistemi-anotomisi.jpg", "date": "21.01.2024 18:46:29", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Dolaşım sistemi anatomisi, bütün canlılar yaşamlarını devam ettirmeleri için enerjiye ihtiyaçları vardır ve bu enerji vücuda alınan besinlerden sağlanmaktadır. Canlı hücrelerin canlılığını devam ettirebilmesi için oksijen ve besinleri aynı anda alması şarttır, bütün bunlarla beraber enerjinin atık maddesi olarak oluşan karbondioksit gazı ve diğer atık maddelerin de temizlenmesi dışarı atılması da gerekmektedir. Hücreler için ihtiyaç duyulan oksijen ve besinin hücrelere ulaştırılması, hücrelerde enerji meydana gelmesi için oksijenle yanma işlemi sonunda ortaya çıkan karbondioksit gazının ve oluşan diğer atık maddelerin boşaltılmasını sağlayan dolaşım sistemidir. Dolaşım sistemi kalp, damar ve kandan oluşan bir sistemdir.

Dolaşım sistemi anatomisi organları

Kalp: Göğüs boşluğunda, göğüs kafesinin hemen altında, iki akciğerin ortasında ve diyaframın hemen üstünde yer alır. Yapısı koniye benzer büyüklüğü ise herkesin kendi sol yumruğu kadardır. Kalbin ana iki temel görevi vardır, birinci görevi kanı akciğerlere göndererek oksijen yüklemesini sağlamak, ikinci görevi ise kanı kasılarak adeta pompa gibi çalışarak tüm vücuda göndermek hücreler için gerekli olan oksijeni sağlamak ve gönderdiği kanı tekrar geri toplamak. Kalp yapı olarak çizgili kaslardan bir yapısı vardır ve istem dışı çalışır. Yapı olarak kalp dört odacıktan oluşur, sağ kısımda temiz kan sol kısımda ise kirli dolaşımdan gelmiş kan bulunur.

Damarlar: Kalp tarafından pompalanan Kanı tüm vücuda taşırlar, yapıları boru şeklindedir ve bütün vücudu ağ gibi saran bir yapıya sahiptir. Akciğerlerde temizlenmiş oksijen yüklenmiş kanı tüm hücrelere iletmek hücrelerde kirlenen kanı tekrar toplamak gibi görevi vardır ve bunu yapabilmesi için uzanmadığı hiçbir yer yok gibidir. Ayrıca yapı olarak da farklılıklar gösterirler, atardamarlar toplardamarlar ve kılcal damarlar olmak üzere üç çeşit damar bulunmaktadır ve görevleri farklıdır. Atardamarlar kalp sağ kapakçığından çıkıp tüm vücuttaki organlara temiz kan taşır, en önemli atardamarlara aort denilir. Toplardamarlar, bütün vücutta kirlenmiş kanın kalbe ulaştırılmasını sağlarlar ve atardamarlara göre daha geniş bir yapıya sahiptir ve daha fazla kan taşıma kapasitesine sahiptir. Kılcal damarlar ise en ince yapıdaki damarlardır, atardamarlar ile toplar damarları birbirini bağlayan ve vücutta az miktarda bulunan damarlardır.

Kan: Damarların içinde bulunan kırmızı renkli sıvıya kan denilir. Sindirim sistemi tarafından sindirilmiş besinleri akciğerde temizlenip yüklenen oksijenle birlikte hücrelere taşımak gibi görevi vardır, ayrıca hücrelerde ortaya çıkan karbondioksit gazını akciğerlere, hücrelerde açığa çıkan zararlı maddeleri böbreklere ve karaciğere iletir. Ayrıca kanın vücut ısısını dengeleme, vücudu mikroplardan koruma, hormonların salgılarını ilgili organlara ulaştırma gibi oldukça önemli görevleri varır.

Dolaşım sistemi anatomisi sadece insanlarda değil bitkiler dışında bütün canlılarda bulunan bir sistemdir ve bütün canlılar için hayati öneme sahiptir. Bütün canlılar yaşamlarını, aldıkları besinlerin enerjiye dönüşmesini ve vücutta bulunan bütün zehirli gazı ve zararlı maddelerin atılmasında en büyük görev dolaşım sisteminin görevidir.
" } ] }