{ "title": "Dolaşım Sistemi Damarlar", "image": "https://www.dolasim.gen.tr/images/dolasim-sistemi-damarlar.jpg", "date": "21.01.2024 04:41:43", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Dolaşım Sistemi Damarlar: Dolaşım sistemi çok hücreli canlılarda oksijenin ve besinlerin vücuttaki bütün hücrelere ulaşmayı sağlayan sistemdir. Dolaşım sistemi damarları hücrelerdeki karbon dioksit ve başka oluşmuş zararlı maddelerin atılmasını sağlamaktadır. Dolaşım sisteminin çalışması kalbin sağlıklı olmasına bağlıdır. Kalp göğüs ortasında bulunur ve uç kısmı sola dönük şekildedir.

İnsan vücudunda dolaşım sistemi üç kısımdan meydana gelmektedir. Bunlar damarlar, kalp ve kan dır.

Dolaşım sistemindeki damarlar

İnsan vücudunda üç çeşit damar bulunmaktadır. Bu damarlar vücudu saran damar ağındaki atardamarlar, kılcal damarlar ve toplar damarlardır.

Atardamar: Atardamar kalbin pompaladığı kanı vücudumuzda organlara ve kılcal damarlara taşıyan yuvarlak kalın duvarlı buru şeklindedir.
Kılcal damar: Kılcal damarlar atardamar ile toplardamar arasında yer almaktadır. Kılcal damarlar çok ince olurlar bu damarlar atardamar ve toplardamarın giremediği organların ve dokuların arasına girmektedir. Bu durumda dokular ve kan arasındaki maddelerin alış, verişini sağlamaktadır. Atardamarın dokulara yaklaşması ile düzenli bir şekilde dallanırlar ve bu dallar ilerledikçe küçülür incelir kılcan damarlar meydana gelmektedir. Kılcal damarların atardamarlar tarafındaki bölüme (Arteriol) denmektedir. Toplardamarlar tarafındaki kısmına ise (Venül) denmektedir. Kılcal damarlar madde alışverişini genelde arteriol ve venüller arasında bulunan kapiller damar ağlarında bulunmaktadır.

Toplardamar: Toplardamarlar dokulardaki ve organlardaki kanı kalbe taşımaktadır. Toplardamarların içerisinde bulunan kapakçıklar toplardamarda bulunan kanın geriye dönmesini engeller ve kan akışını düzenli olmasını sağlamaktadır. Toplardamarın duvarları atardamara oranla daha ince ve daha geniştir.
" } ] }