{ "title": "Dolaşım Sistemi Hastalıkları", "image": "https://www.dolasim.gen.tr/images/dolasim-sistemi-hastaliklari.jpg", "date": "18.01.2024 23:25:58", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Dolaşım sistemi hastalıkları, dolaşım sistemi vücutta çeşitli maddelerin taşınmasından sorumludur. Kalp, atardamarlar, kılcal damarlar, kan ve toplardamarlar dolaşım sistemini oluşturur. Hücrelere gerekli olan besin ve oksijenin hücrelere taşınması, hücrelerde meydana gelen atıkların boşaltım organlarına taşınmasını sağlayan dolaşım sisteminin sağlıklı çalışması, sistemi oluşturan organların sağlıklı olmasına bağlıdır. Yani sistemin içindeki damarlardaki tıkanıklıklar, kalpteki sorunlar, kan problemleri dolaşım sisteminin vazifesini yapmaya engel olur. Dolaşım sistemi hastalıkları yaşam kalitesini etkileyen önemli sağlık sorunları arasındadır.

En fazla görülen dolaşım sistemi hastalıkları

Yaşam koşulları, beslenme alışkanlıkları gibi etkenlerle ortaya çıkan dolaşım sistemi hastalıkları ve bunlara yakalanmış olan kişi sayısı oldukça fazladır. Bu hastalıkların pek çoğu herkesin bildiği sıkça görülenler arasındadır.

Kalp krizi: Kalbe bağlı olan damarlarda meydana gelen tıkanma yüzünden ortaya çıkan kalp krizi oldukça tehlikeli sonuçlara neden olur. Hastaya acilen müdahale edilmesi gerekir. Tıkanan damarın açılması ve kan dolaşımının sağlıklı olarak yapılması sağlanmalıdır.

Kalp yetmezliği: Kalbin vücuda gerekli olan kanı yeterince pompalayamaması halinde ortaya çıkar. Kalp yetmezliği derecesine göre ölümcül sonuçlara neden olabilir. Özellikle kalp krizi geçiren kişilerde kalbin uzun süre beslenememesi durumda ortaya çıkan bir dolaşım sistemi hastalığıdır.

Hemofili: Kanın pıhtılaşmasına engel olan bir hastalıktır.

Damar tıkanıklığı: Damarların kireçlenme, kolesterol gibi etkenlerle içten daralması sonucu ortaya çıkar. Damar tıkanıklığı kalp damarlarında olursa kalp krizi, beyin damarlarını etkilerse inme, felç gibi ciddi sorunların yaşanmasına neden olur.

Varis: Bacaklarda bulunan toplardamarlardaki genişleme sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Kılcal damarları etkileyebileceği gibi, büyük damarlarda da etkili olabilir.

Damar sertliği: Atardamarın üzerinin tuz ve yağ tabakasıyla kaplanarak işlevini yerine getirememesi sonucunda oluşur. Damar tıkanıklığı gibi kalp krizi, felç, inme gibi rahatsızlıkların önemli bir nedeni olabilir.

Aritmi: Kalp atım ritminin düzensizleşmesiyle karakterize olmuş bir rahatsızlıktır.

Yüksek tansiyon: Dolaşımdaki kan basıncının yüksek olması sonucu ortaya çıkan dolaşım sistemi hastalığıdır.

Kalp romatizması: bu rahatsızlık kalp kapakçıklarında meydana gelen kireçlenme sonucunda kalbin daralmasıyla, sertleşmesi ve büzüşmesiyle ortaya çıkar.

Kan kanseri (Lösemi): bu dolaşım sistemi hastalığı kandaki alyuvarların kontrolsüzce çoğalması sonucunda ortaya çıkar.

Lenfoma: Kan kanseri türlerinden olan lenfoma, lenf nodlarındaki tümörlerle karakterize bir hastalıktır. Erken aşamada teşhis edilirse tedavisi olan bir kanser türüdür.

Bürger hastalığı: Dolaşım sisteminde kol ve bacaklarda bulunan atardamarlarda iltihaplanma sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Tedavisi gerektiği gibi yapılmazsa kangrene kadar gidecek sonuçları olabilir.

Kansızlık (Anemi): Dolaşımdaki kanda alyuvarların giderek azalması sonucu ortaya çıkar.

AIDS: Hastalığın etkeni olan HIV virüsünün vücuda bulaşması ve kan yoluyla bütün vücuda yayılması AIDS hastalığına neden olmaktadır.

Hemoroid: Basur olarak bilinen bu rahatsızlık anüs bölgesinde olan toplardamarların genişlemesi sonucu ortaya çıkar.

Dolaşım sistemi hastalıkları neden olur?

Dolaşım sistemi tüm vücut genelinde etkili bir sistemdir. Bu yüzden çok çeşitli sebepler dolaşım sistemi hastalıklarına neden olabilir. Ancak hastalıkların oluşmasında bazı etkenler önemli rol oynamaktadır. Özellikle hava kirliliği ve sigara alışkanlığı önemli etkenlerdir. Sigaranın içeriğindeki zararlı maddeler dolaşımla birlikte akciğerleri, kalbi, damarları, hatta beyni ciddi derecede etkiler. Alkol kullanma alışkanlığı da dolaşım sisteminin işlevini yapmasını engeller, damar yapısında bozulmaya neden olur. Bunların yanı sıra beslenme düzensizliği, stres, yorgunluk, gerginlik, mutsuzluk gibi etkenlere kalp ve damar sağlığına olumsuz etkiler yapar. Çocukluk çağındaki enfeksiyon hastalıkları, bademcik iltihabı gibi etkenlerde daha ilerleyen yaşlarda kalp kapakçıklarında sorunlara neden olabilir. Dolaşım sistemi hastalıkları bakteriler, virüsler ve genetik etkenler nedeniyle de ortaya çıkabilir.
" } ] }