{ "title": "Dolaşım Sistemi İlaçları", "image": "https://www.dolasim.gen.tr/images/dolasim-sistemi-ilaclari.jpg", "date": "18.01.2024 23:35:35", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Dolaşım Sistemi İlaçları, Kalp insan için yaşamın bir ifadesidir. Dolaşım sistemini oluşturan kalp, kılcal damarlar, kan, atardamarlar ve toplardamarlardır. Hücrelerin ihtiyaç duyduğu oksijeni ve besinleri hücrelere aktarma işlemi sırasında zararlı atık maddelerin hücrelerden uzaklaştırmasını sağlayan dolaşım sistemidir. Bu yüzden vücudun bir bütün olarak sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için o bütünlüğün içerisinde yer alan tüm organların sağlıklı olması gereklidir. Ayrıca dolaşım sistemine yardımcı olarak lenf sistemi de bulunur. İnsan kalbi göğüs boşluğundadır. Özelliği ise koni şeklindedir. Tabanı yukarıya bakar ve sol akciğere yakın duran bir organımızdır. Kalbin çalışması ve kasılıp gevşemesi ile olmaktadır. Dolaşım sistemi, besinlerin mineraller halinde vücuttan bölünerek taşınmasında yardımcı olur. Bunun için vücudun en önemli olan dolaşım sistemi kanı aktarmasında görev alır. Böylece vücudun kanla beraber ihtiyacı olan besinler, mineralleri ve oksijene ulaşmış olur. Atardamarlar kan basınçlı şekilde kalın, kaslı ve esnek yapıdan geçerek vücuda dağılır. Atardamarın en önemli görevi kanın vücuda dağıtılmasıdır. Toplardamar düşük kan basıncına sahip olarak hareket eder. Kılcal damarlar vücuttaki en ince damarları oluşturur. Atardamarlardan gönderilen kanlar da tüm vücudun her noktasına iletilmesinde önemli rol oynayan kılcal damardan yararlanılır. Sonucunda küçük dolaşımın kanın akciğerlere ulaşmasını sağlar. Burada karbondioksitle temizlenen kan, oksijen açısından zenginleştirilir. Büyük dolaşım ise ayrılan damarlarla temiz kan vücudu dolaşır ve dağılır. Akciğerlerde temizlenen kan, toplardamarla birlikte vücudun atık maddelerini toplayarak kalbin sağ karıncığına ulaşır. Bu şekilde de temiz kanın kalbin sol kulakçığından aort aracılığı ile çıkması ve tüm vücuda yayılması büyük dolaşım ile tamamlanmış olur.

Dolaşım Sistemi İlaçları

Digoksin, tıpta eski Mısır ve Roma İmparatorluğu zamanlarından bu yana kullanılmakta olan \"digitalis purpurea\" bitkisinin yapraklarından elde edilen bir ilaçtır. Digoksin hasar görmüş veya zayıflamış olan kalbin daha etkili çalışması için ve vücuda kan göndermesi için yardımcı olan bir ilaçtır. Özellikle kalp kasının kasılma gücünü artırır, normal bir kalp ritmini sağlamaya yardım eder ve kan dolaşımını iyileştirir. Digoksin genelde günde bir kez alınır. Yetişkinlere göre olan dozu günde 0.125 mg ile 0.5 mg 1/2-2 tablet arasındadır. Bebekler ve çocuklar için haricen damlası önerilmektedir. Kullanımı açısından dozu 0.50 mg/ml'dir.

Oubain Dijitaller; Kalp kasının kasılabilme gücünü artırarak, yeterli olmayan bir kalbin daha güçlü ve daha verimli çalışabilmesi için, damarlara daha fazla kan pompalayabilmesini sağlamaktadır. Bu tür ilaçlar yeterli bir kalp kasının da gücünü artırırlar. Ancak kalbin damarlara pompaladığı kan miktarını artırmazlar. Çünkü dijitaller kalp kası hücreleri içerisindeki kalsiyum iyonunun çoğalmasına neden olurlar. Kalp yetmezliğinde ise kalp kasındaki bazı metabolik olayları kalp kası hücresindeki kalsiyum miktarını azaltırlar.

Konjestif İlaçlar; Kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan bu ilaçlar, çeşitli faktörlere bağlı olarak kalbin dokularına gereksinim duyduğu kanı pompalayamaması sonucu gelişir. Ayrıca \"uvabain\" de bitkisel kökenli glikozid en etkili ilaçlardır. Digitalis lanata ve digitalis purpurea bitkileri kalp glikozidlerinin etkileri içerisinde, kalpte sinüs düğümüne karşı etkilidir. Konjestif kalp yetmezliği olan hastaların kalbin atış hızını azaltır ve ventriküllerin kasılma gücünü artırır. Kalp yetmezliğine bağlı olarak dokusu büyüyen kalbi küçültür. Kalbin kasılma gücünü artırarak kalp debisini normal bir düzeye getirir. Damar düz kaslarını kasarak kan basıncını yükseltir.
" } ] }