{ "title": "Dolaşım Sistemi Organları", "image": "https://www.dolasim.gen.tr/images/dolasim-sistemi-organlari.jpg", "date": "20.01.2024 05:44:41", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Dolaşım sistemi organları, sindirilmiş besinlerin hücrelerin gereksinim duyduğu biçimde vücuda dağıtılmasını ve hücrelerdeki atık ürünlerin de hücrelerden uzaklaştırılmasını imkânı sunan sistemin bileşenleridir. Bu organlar aşağıda belirtilmiştir.

Kalp

Kalp bireyin yaşamının devamlılığı amaçlı çok ciddi bir organdır. Çok fazla kısa müddetli de olsa durması, birey hayatını tehdit eder ve ölümle sonuçlanabilir. İnsanın yumruğu büyüklüğünde dolaşım sistemi organlarındandır.1/2 kiloluk olan kalp hiç duraksamadan kan pompalar. Vücudun en uç noktalarına erişen kan pompalayabilmesi amaçlı da adale yapısındadır. Dakikada tahmini olarak 70 defa kan pompalama işlemi yapar ve aşağı yukarı tek birey yaşamında toplamda 300 milyon litre kan pompalanır. Kalbin duvar yapısının önemli bölümünü yaratan adale, kalp amaçlı özel yapıda olan adale türüdür ve kalp kası olarak adlandırılır. Erişkin erkeklerde kalp dakikada aşağı yukarı 72 defa atarken bayanlarda bu rakam 76-80 içinde değişmektedir. Yeni doğanda 140, çocuklarda 90 ve yaşlılarda 50-65 civarı kalp atımı saptama edilir. Hayvanlarda bu rakam türden türe değişmektedir. Daha minik hayvanlarda ekstra kalp atımı görülür.

Kan Damarları

Kanın kalpten pompalanması sonrasındaki durağı damarlardır. Damaryapıları dolaşım sistemi organları yardımıyla vücudun en uç noktalarına kan ulaştırılabilir ve dokuların gereksinimleri karşılanabilir. Vücudumuzda transfer işlevi gören 3 türde damar vardır: Atardamarlar, toplardamarlar ve kılcal damarlar. Bu arterlerden önemli olanların içerisinde kanın aykırı istikamette akışını önlemek amacıyla kapakçıklar yer alır almaktadır. Bu kapakçıkların yardımı ile kan akış tarafı bozulmaz ve yer çekimi kuvvetine karşın hareket edebilme olanağı oluşur.

Atardamarlar: Atardamarlar kalpten çıkan kanın uğradığı öncelikli yerler olarak basıncı karşılayabilecek yapıdadırlar. Duvarları diğer damarlara göre daha kalın, daha esnektir ve dayanıklı yapıda duvarlara sahiptir. Akciğer atardamarları haricinde bütün atardamarlar temiz kan taşır. Temiz kan oksijen muhtevası fazla meydana gelen kandır. Kalpten önce çıkan atardamar civarı iri ve kalındır ki, hemen hemen hortum büyüklüğündedir. Bu sayede kalpten pompalanan kanın basıncına dayanabilir.

Toplardamarlar: Akciğer toplardamarı dolaşım sistemi organları haricinde olmayan kirli kan kalbe doğru taşıma görevi yapan damarlardır. Toplardamarlarda basınç daha düşük meydana geldiği amaçlı çok fazla dayanıklı yapıda değillerdir, nitekim en önemli atardamar 2 parmak kalınlığında ve daha ince duvarlıdır.

Kılcal Damar: Vücudun tamamı kılcal damarlar ağı ile kaplı olduğu için çok fazla sayıda kılcal damar bulunur.

Kan

Sindirimsel sistem tarafından parçalanan besinleri yani sindirilmiş besinleri ve akciğerler yardımıyla havadan elde edilen oksijeni hücrelere kadar taşıyan, dolaşım sistemi organlarından biridir, hücrelerin içinde meydana gelen karbondioksit gazını akciğerlere, zarar veren atık maddeleri taşıyarak böbreklere getiren ve damarlar içerisinde gezinen kırmızı renge sahip sıvıya kan denir.

B) Kan Plazması (Serumu): Kanın sıvı/akışkan bölümüne kan plazması (Serumu) denir.

C) Kan Hücreleri: Kanda, yapılarına ve görevlerine göre eritrositler, akyuvarlar ve kan pulcukları olmak amacıyla üç türde kan hücresi yer alır alır.
" } ] }