{ "title": "Hayvanlarda Dolaşım Sistemi", "image": "https://www.dolasim.gen.tr/images/hayvanlarda-dolasim-sistemi.jpg", "date": "21.01.2024 16:36:41", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Hayvanlarda Dolaşım Sistemi, canlılara göre değişiklik gösterir. Bildiğimiz üzere dolaşım sisteminin üç yapı taşı vardır. Bunlar kan kalp ve damarlardır. Bu üç yapı taşında farklılıklar vardır. Omurgasız hayvanlarda dolaşım sisteminde süngerler, sölenterler ve yassı solucanlarda dolaşım sistemi bulunmaz. Bu hayvanlar madde alışverişlerini difüzyon, ozmos ve aktif taşıma ile yaparlar. Geri kalan tüm hayvanların yani halkalı solucanlardan itibaren tüm hayvanlar dolaşım sistemine sahiptir.

Hayvanlarda Dolaşım Sistemi iki çeşittir. Bunlar açık dolaşım sistemi ve kapalı dolaşım sistemidir. Açık dolaşım sistemi süngerlerde, sölenterlerde, eklem bacaklılarda, derisi dikenlilerde, yassı solucanlarda, yuvarlar solucanlarda ve yumuşakçaların büyük kısmında görülmektedir. Açık dolaşım sisteminde kalp, kan, atardamar ve toplardamar vardır. Açık dolaşım sisteminde kılcal damar bulunmaz. Kan sıvısı ve doku sıvısı arasında ayrım yoktur. Hayvanlarda açık dolaşım sisteminde hemolenf sıvısı bulunur. Kanın akış hızı yavaştır. Hareket yeteneği az olan hayvanlarda görülmektedir. Açık dolaşım sistemi ahtapot ve mürekkep balığında bulunmaz. Böcekler trake solunumu yaparlar. Bu yüzden kanlarında solunum gazı taşımazlar. Böceklerin sırtında sekiz on odacıklı kalp görevinde bulunan atar damarlar vardır. Böceklerde kan her zaman arkadan öne doğru akmaktadır. Kapalı dolaşım sistemi ise kalp, atar damar, toplar damar, kılcal damar ve kan vardır. Kan damar dışına çıkmaz. Kapalı dolaşım sistemi olan hayvanlarda kan sıvısı ve doku sıvısı ayrıdır. Kanın akış hızı yüksektir. Hareket yeteneği yüksek olan hayvanlarda görülür.

Hayvanlarda Dolaşım Sistemi farlılık gösterir. Örneğin balıklar iki gözlü kalbe sahiptir. Bunlar kulakçık ve karıncıktır. Kulakçık kanın kalbe girip döküldüğü yerdir. Karıncık ise kanın kalpten çıktığı yerdir. Balıkların kalbinde her zaman kirli kan bulunur. Balıklar soğuk kanlıdır ve bu yüzden balıkların vücut sıcaklıkları sabit değildir.
" } ] }