{ "title": "Lenf Dolaşım Sistemi", "image": "https://www.dolasim.gen.tr/images/lenf-dolasim-sistemi.jpg", "date": "19.01.2024 06:04:21", "author": "utku akdağ", "article": [ { "article": "Lenf dolaşımı sistemi, kan dolaşım sistemine benzer bir nitelikte olan dolaşım sistemidir. Aynı kan dolaşım sistemi gibi vücatta da lenf damarları ve lenf sıvıları bulunmaktadır. Bu lenf sıvısı içinde yağ asitleri, gliserol ve küçük proteinler gibi yapılar vardır. Ek olarak lenf sıvısı içinde akyuvarlar da bulunmaktadır. Fakat kan gibi değildirler. Alyuvarlar kesinlikle lenf sıvısı içinde barınmaz. Lenf sisteminin bazı elemanları bulunmaktadır. Bu elemanlar lenf düğümleri, lenf sıvıları ve lenf damarlarıdır. Lenf sıvısının hiçbir rengi yoktur. Lenf dolaşım sisteminde atardamarlar bulunmamaktadır. Sadece bazı kılcal damarlar ve toplardamarlar lenf sıvısı içinde barınırlar. Lenf dolaşımı kesin olarak vücuttan kalbe doğru ilerlemektedir. Bu ilerleyiş lenf sıvısının sol köprücük toplardamarından kan dolaşımına katılması şeklinde gerçekleşir. Vücatta lenf damarları bazı yerlerde birleşir ve şişkinlik oluşturur. Bu şişkin yerlere lenf düğümleri adı verilir. Lenf düğümlerinde akyuvarlar yani diğer adıyla lenfositler üretilmektedir. Lenf sıvısında üretilen bu akyuvarların görevi lenf sıvısı içinde bulunan mikroorganizmaları yok etmektir.

Lenf düğümleri tam olarak kasıklarda, koltuk altlarında ve boyun bölgesinde bulunmaktadırlar. Lenf düğümleri de bademcikler gibi herhangi bir enfeksiyon durumlarında şişme yaparlar. Lenf dolaşımı sisteminde lenf sıvısı herhangi bir yapı ya da organın pompalama işlevi sayesinde vücutta dolaşımı sürdürmezler. Fakat bu hareketleri sağlanması, solunum hareketleri ve iskelet kaslarının basıncı gibi işlevlerle gerçekleşir. Lenf sıvısı kana karışmak zorundadır. Bu durum şöyle gerçekleşir; vücudun alt kesimlerinden ya da bacaklardan gelmekte olan lenf sıvısıyla, ince bağırsaktan emilmiş olan yağları barındıran lenf sıvısı Peke Sarnıcı adı verilen bölgeye gelir ve bu bölgeden göğüs kanalına geçer. Göğüs kanalı denilen yerden sol köprücük altında bulunan toplardamara karışarak lenf sıvısı kana kazandırılmış olur. Lenf sıvısı başka bir yolla da kana karıştırılabilir. Bu yol ise vücudun ve boynun sağ bölgesinden gelen lenf sıvısı iyice toplanarak sağ köprücük altında bulunan toplardamardan kana karıştırılmasıyla gerçekleşir. Bu iki yol sayesinde lenf sıvısı sağ köprücük altı ve sol köprücük altı toplardamarından iki yol ile kana kazandırılmış olur. Ödem, lenf dolaşım sistemi ile doğrudan alakalı ortaya çıkabilen bir sıvıdır. Ödem tam olarak doku sıvısının lenf kılcalları ile bir yerden alınıp kan dolaşımına verilmemesi yüzünden oluşan bir durumdur. Bu durumun oluşunda giderek doku sıvısı birikerek ödemi oluşturur. Ödemin oluşmasına lenf yolunun tıkanması, kan proteinlerinin azalması, kılcal damar basıncının artması, böbreğin tuzu ve suyu fazla tutması, doku sıvısının osmotik basıncının artması gibi etmenler neden olur. Bunların yanında kılcal damar geçirgenliği artarsa da ödem oluşur. Bunun nedeni doku sıvısının giderek daha çok oluşması yüzündendir.

Lenf Dolaşım Sistemi Görevleri: Lenf sistemi dolaşımı ilelenfosit yani akyuvarlar üretilerek doku ve hücrelerdeki yabancı maddelerden, ölü ve yıpranmış hücrelerden, bazı bakteri ve mikroplardan vücut arındırılmış olur. Kaybedilen protein maddelerini tekrar vücuda kazandırır. Ayrıca lenf dolaşımı, vücutta doku sıvısı ile kan sıvısının dengesini sağlar. Bunun yanında gliseroller, emilmiş yağ asitleri ve A vitamini, B vitamini, C vitamini ve D vitamini gibi maddelerin de dolaşıma katılımını gerçekleştirir. Lenf dolaşım sisteminin bir başka özelliği ise vücudun savunma sistemine destek olmasıdır.
" } ] }